SCCM 1610 BIOS till UEFI konvertering misslyckas pga modifierad osdinjection.xml

Bakgrund

I SCCM version 1610 finns en ny och väldigt bra funktion för att konvertera från BIOS till UEFI. Så nu slipper vi använda de osupportade metoder som vi förut varit tvungna att använda. Starkt rekommenderat att prova, om ni inte redan testat detta. Det fungerar hur bra som helst.

Läs mer om hur man gör här: https://docs.microsoft.com/en-us/sccm/osd/deploy-use/task-sequence-steps-to-manage-bios-to-uefi-conversion

För att detta ska fungera krävs att filen bcd-efi-64 (eller bcd-efi-32 för 32-bitars images) finns i boot-imagen.
Vilka filer som skjuts in när man skapar eller uppdaterar en boot-image styrs av filen osdinjection.xml. Det är inte helt ovanligt att man själv modifierar osdinjection.xml, det har länge varit en metod som många använt för att lägga till egna filer som man vill ha med i sin boot-image.

I SCCM 1610 har osdinjection.xml uppdaterats till att inkludera just bcd-efi-64 och bcd-efi-32, varpå alltså denna fil ska skrivas över när man installerar 1610-uppdateringen.

Scenario

Hos en kund idag skulle denna BIOS till UEFI konvertering börja användas, men det fungerade inte. Efter lite felsökning kunde jag konstatera att just bcd-efi-64 saknades i boot-imagen. Detta trots att boot-imagen var helt nyskapad med rätt version. En snabb titt i osdinjection.xml visade att bcd-efi-64 saknades. Den hade alltså inte uppdaterats när 1610 installerats. Tydligen skrivs inte filen över när den befintliga filen är nyare. Den befintliga filen hade modifierats den 27 oktober, och filen i 1610-uppdateringen hade en tidsstämpel från den 26 oktober, alltså äldre.

Lösning

Den enda förändring som görs i nya osdinjection.xml är just filerna bcd-efi-64 och bcd-efi-32. Så lösningen är att antingen skriva in dessa manuellt eller att kopiera över den nya filen. Den nya filen hittas enklast under <installdir>\cd.latest\SMSSETUP\BIN\X64 och filen som SCCM använder ligger under <installdir>\bin\X64.

<installdir> är alltså sökvägen där SCCM är installerat på site servern.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Fyll i svar på den enkla captcha-frågan nedan för att få kommentera * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.